Περίπατοι στη Ρωμη by Barbara Athanassiadis

Περίπατοι στη Ρωμη

By Barbara Athanassiadis

  • Release Date: 2015-02-18
  • Genre: Europe
Download Now
The file download will begin after you complete the registration. Downloader's Terms of Service | DMCA

Description

Δείτε το βίντεο από το YouTube του βιβλίου ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ  ΣΤΗ  ΡΩΜΗ:
http://youtu.be/n7wWEazN8fA 

Περίληψη του βιβλίου ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ  ΣΤΗ  ΡΩΜΗ 

«Μύχιες εικόνες της Αιώνιας Πόλης» 

Η επίσκεψη μιας πόλης και στη συνέχεια η περιγραφή της σ΄ένα βιβλίο είναι πολύ διαφορετικό από το να ζει κανείς σ΄αυτήν, αναπνέοντας την ατμόσφαιρα, απολαμβάνοντας τις εκπλήξεις, ανακαλύπτοντας τις λεπτομέρειες μ΄ένα ελκυστικό τρόπο.
Στο βιβλίο ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ ΣΤΗ ΡΩΜΗ η Βαρβάρα-Ρίτα Αθανασιάδου κάνει ακριβώς αυτό: μάς εισάγει στη Ρώμη, την Αιώνια Πόλη, βλέποντας την από μια διαφορετική οπτική γωνιά, πιο ανθρώπινη, αλλά και πιο διεισδυτική, αποκαλύπτοντας τα μυστικά του συγκεκριμένου τρόπου ζωής των Ρωμαίων, αριστοτεχνικά ισορροπημένο μεταξύ του ενδόξου παρελθόντος τους και ενός φωτεινού παρόντος, ενώ την ίδια στιγμή, αγγίζει απαλά πάνω στα μνημεία, στα παλάτια, στις πλατείες και τις κρήνες, αναπνέοντας την αύρα της "Dolce Vita" της Μόδας και της Τέχνης.
Η συγγραφέας παίρνει τους αναγνώστες από το χέρι σε μια αποκαλυπτική βόλτα, καλώντας ακόμα και τους πιο φανατικούς θαυμαστές αυτής της συναρπαστικής πόλης να την ερωτευτούν ξανά, σαν να ήταν η πρώτη φορά! «...Μόλις διάβαινα την πύλη, μπροστά μου απλωνόταν η Piazza del Popolo, η όμορφη αυτή πλατεία, με τις δίδυμες εκκλησίες, τον πανύψηλο οβελίσκο και τους τρεις δρόμους, που άνοιγαν σαν βεντάλια για να καταλήξουν σ’ άλλες πλατείες με μαρμάρινα σκαλοπάτια και παλάτια μπαρόκ ρυθμού. Από την ίδια επιβλητική πύλη, πριν από διακόσια, ίσως και περισσότερα χρόνια, πέρασε ο Γκαίτε, ο οποίος αντικρίζοντας το ίδιο θέαμα, που σηματοδοτούσε την επίσημη υποδοχή της Αιώνιας Πόλης, άνοιξε τα χέρια του και αναφώνησε: “Μόνο τώρα αρχίζω να ζώ!”»

Κριτικές του βιβλίου ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ  ΣΤΗ  ΡΩΜΗ 

«Με τη γοητευτική της πένα η Βαρβάρα-Ρίτα Αθανασιάδου, μας ξεναγεί στη Ρώμη, την πόλη που ζει. Ανάλαφρα, από παλάτσο σε βεράντα, κι από πιάτσα στο σινεμά του ΄60, αφαιρεί κατά το δοκούν διάφορα περιττά. Πότε ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, πότε ολόκληρους ναούς, ενίοτε την ιστορική ακρίβεια. Ταξιδεύτρια που ξέρει να απαλλάσσεται από περιττά βάρη με έναν τρόπο δικό της, γυναικείο και ρομαντικό, σαν να κόβει τα καλύτερα μεσογειακά λουλούδια και τα βάζει σε βάζα, μαζί αγγινάρες και τριαντάφυλλα. 
Από την γκρινιάρα κοντέσσα, στη μικρή και άτακτη αδελφή του Βοναπάρτη να ποζάρει γυμνή για την Αφροδίτη της Βίλλα Μποργκέζε. Από τον Ιούλιο Καίσαρα στον τεχνίτη των μαρμάρων, από τον Πάπα στον κηπουρό ακόμα και τον πορτοφολά, όλους μας τους συστήνει με την ίδια αβρότητα. 
Από τη Σοφία Λόρεν στην Τσινετσιτά, από την Τσινετσιτά στα τηλεοπτικά σποτς και στο νεαρό που φτιασιδώνεται πάνω σε μια βέσπα λίγο πριν αναλάβει το ρόλο που του αναλογεί στο σύγχρονο τουριστικό κιτς. Στους μεταφορείς δεμάτων και τις μελωδικές τους φωνές, με φόντο το μεγαλείο αλλά και το σαματά της Ιταλικής πρωτεύουσας. 
Με έμπειρο, διεισδυτικό μάτι, χωρίς διαβατήριο και ιδιαίτερα, καθόλου θα έλεγα, ελληνική ταυτότητα, πράγμα σπάνιο για Έλληνες περιηγητές που συνήθως γλιστράνε στην παρελθοντολατρεία και στην αναζήτηση ελληνικών επιγραφών, τοπονυμίων και φασολάδας, φοράει τα άνετα παπούτσια του περιηγητή και μας ξεναγεί σε ένα τοπίο που ενώ είναι ρωμαϊκό, είναι και αποκλειστικά δικό της. » 
Μαρία Ιορδανίδου, Περιοδικό Βακχικόν 

Η Συγγραφέας

Η Βαρβάρα-Ρίτα Αθανασιάδου είναι συγγραφέας επτά μυθιστορημάτων, μεταξύ των οποίων τρείς ταξιδιωτικές αφηγήσεις για την Ιταλία: «Ένας χρόνος στην Τοσκάνη» (2007), «Περίπατοι στη Ρώμη» (2009) και «Η Βενετία μου” » (2014), οι οποίες αποτελούν μια τριλογία τρειών μεγάλων ιταλικών πόλεων της Τέχνης. Μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ της Ρώμης και της Αθήνας.
Ιστοσελίδα της συγγραφέως :   http://www.barbaraathanassiadis.it

keyboard_arrow_up